Висшият съдебен съвет отхвърли двете обединени предложения за предсрочно прекратяване мандата

...
Висшият съдебен съвет отхвърли двете обединени предложения за предсрочно прекратяване мандата
Коментари Харесай

Висшият съдебен съвет отказа да уволни Гешев

Висшият правосъден съвет отхвърли двете обединени предложения за предварително преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев. С 16 гласа " срещу " и 2 гласа " за " основният прокурор резервира поста си. До това решение се стигна след над 13-часов спор, който стартира в 9.30 ч. Единствените, които бяха " за " махането на Гешев, бяха Атанаска Дишева и Олга Керелска. От съвещанието отсъстваха ръководителят на Върховния касационен съд Галина Захарова и Цветинка Пашкунова от съдийската квота.

Всички останали членове на съвета застанаха зад основния прокурор. Това елементарно можеше да се планува освен от това, че в последна сметка те го избраха на поста, и от предходните им изяви в съвета, само че и от това, че през целия ден през днешния ден енергично го защитаваха от всички доводи на министъра на правораздаването за уволнението му, в това число наричайки настояванията за отстраняването му комплот. 

Преди вота Гешев разгласи, че " за жалост някои хора би трябвало да изпитват позор от това, което се случи във Висш съдебен съвет, и това не са членовете на Висш съдебен съвет, а политици, които използваха конституционна процедура за политически цели без учредения ". Той продължи, че в случай че не бъде отхвърлен министърката на правораздаването в оставка ще излезе и ще каже, че съветът не е извършил задължението си. " Исканията (за уволнението, б.а.) са на равнището не на първокурсник в Юридическия факултет, а на някой с главно обучение. Вероятно не са писани от госпожа Йорданова, а от най-малко трима души, които не са говорили между тях ", уточни Гешев. И добави, че не се съмнява в интегритета на членовете на Висш съдебен съвет, които следва да гласоподават отстраняването му.

Преди това в хода на дебатите Гешев отхвърли да отговоря на множеството въпроси, най-вече с обяснението, че към този момент го е сторил. Неудобните за Гешев питания пристигнаха от Атанаска Дишева и Олга Керелска. Другите дейни по време на полемиката бяха представителите на прокуратурата и членовете от парламентарната квота в съвета. Те се гневно се хвърлиха да бранят Гешев, обявявайки какъв брой непълни и несъстоятелни са доводите на министъра на правораздаването за уволнението на основния прокурор.

През цялото време Гешев настояваше, че няма нищо общо с публикуването на другите известия на уеб страницата на прокуратурата, не се меси по каузи, не разгласява информация без разрешението на наблюдаващите прокурори и като цяло не знае какво има по делата. Главният прокурор напомни и че не е задължен да дава обясняния.

Когато се стигна до разискване на случая " Осемте джуджета " Гешев отряза опитите да му бъдат заложени въпроси и уточни, че е пратил мнение. " Оставам с усещане, че различен Ви е писал мненията и не може да ги възпроизведете, без да ги четете ", репликира го Дишева.

След " Осемте джуджета ", съветът се трансферира на различен сензитивен проблем, който съгласно настояването на министър Надежда Йорданова е съображение за уволнението на Гешев - " Жоси ". Става дума за сигнала от някогашния съучастник в  ООД Георги Цолов Георгиев за " открадването "  на сдружението и палеж на фамилната му къща. Йорданова сочи, че не отговоря на истината изказванието на прокуратурата по случая, че бащата на Гешев не е имал дял в " Жоси ". От документите по партидата на сдружението не става ясна нито повода точно Стоимен Гешев да бъде признат за съучастник на Георгиев, нито по какъв начин е избрана пазарната стойност на 2% от капитала на сдружението и дали тя подхожда на 100 лева, колкото се сочи, че е платил Стоимен Гешев, се споделя още в настояването. Освен всичко, институционалното замесване на прокуратурата в тази ситуация нарушава етичните правила на магистратите, счита Йорданова. По разпореждане на Върховния административен съд Висш съдебен съвет ще прегледа единствено дейностите на Гешев, откакто е станал основен прокурор - 18 декември 2019 година, а това е публикуването на едно прессъобщение на уеб страницата на прокуратурата не е имал дял в " Жоси ". Бащата на Гешев е имал дял в " Жоси ", само че придобиването му не е било вписано в Търговския указател, изясни Керелска.

Гешев пък разгласи, че ГДБОП е проверявала случая, само че той пояснява това не като принуда към себе си, а като непросветеност на някой служител на реда.

В предлагането на Стоилов като първо съображение за уволнението на Гешев се сочи злоупотребата със специфични разследващи средства като е наредил на уеб страницата на прокуратурата да се разгласяват диалози СРС-тата, по които протича президентът Румен Радев, както и СРС-тата, които прокуратурата разгласи, с цел да поддържа тезата си, че Васил Божков стои зад антиправителствените митинги.

В своя отбрана пред съвета Гешев разгласи, че предлагането на Стоилов е смешно и почива на конюнктурни политически цели. После стартира да повтаря предизвестието си, че се цели " инсталиране на дисциплиниран ", какъвто той в никакъв случай няма да бъде. Според него има цел и да се злепостави Висш съдебен съвет. Членовете от прокурорската квота в съвета се надпреварват да адвокатстват на Гешев, а той в типичния си жанр непрекъснато пробва да омаловажава и иронизира предложенията за уволнението му. Например, до момента в който членовете на съвета обсъждаха акцията на бюрото по отбрана в президентството преди 2 години, която отключи летните митинги против държавното управление " Борисов " и против самия Гешев, той уточни, че никой от бюрото не е бил с танкове, гранатомети и друго подобно оръжие. Според него до момента в който е било под негово управление бюрото по отбрана (то бе върнато към Министерството на правораздаването предишното лято) е взело участие в десетки такива акции.

Гешев изясни, че е разумно на обществеността да се дава информация по значимите каузи. (Прокуратурата обаче доста усърдно избира по кои знакови каузи да осведоми напоително обществото и по кои да мълчи, б.а.)

Главният прокурор постоянно разясняваше и закриването на спецправосъдието, което съгласно него е в услуга на мафията и олигарсите. " Някои мутри са давали банкети, като мина на второ четене Законът за правосъдната власт ", подмятна той, само че не показа доказателства за това, както изиска Атанаска Дишева от съвета. А тя направи забележката за доказателствата, защото от самото начало прокурорските представители във Висш съдебен съвет упорстваха за доказателства - да вземем за пример за това, че Гешев е наредил на уеб страницата на прокуратурата да се разгласяват СРС-та и други доказателства по каузи.

Преди съвещанието на съвета Гешев разгласи пред публицистите, че задачата е той да бъде свален, с цел да се постави комфортен основен прокурор, да " се сложи дисциплиниран основен прокурор и правосъдната власт да извършва поръчки, както Министерство на вътрешните работи да вземем за пример ". Главният прокурор предвижда, че съдии и прокурори ще " бъдат изправени пред избора да нарушат закона, или да останат без работа и да не могат да хранят фамилиите си ".

Какво написа в настояването на Надежда Йорданова прочетете тук:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР